4 przepisy na hummus

Wiemy już, że słowo hummus nie jest zapożyczeniem z łaciny. Wiemy także, że aspiruje do miana pogromcy nałogu tytoniowego. Niektórzy z Was posiadają nawet wiedzę o tym, w którym miejscu na krakowskim Kazimierzu można zamówić tę przystawkę. Dziś poznacie najciekawsze przepisy na popularną bliskowschodnią pastę, które będziecie mogli sprawdzić w zaciszu własnej kuchni.

5 przepisów na hummus

Dobra, na wstępie przydałoby się powiedzieć coś więcej o hummusie. Skąd się wzięła ta przystawka? Właściwie nie do końca wiadomo, bowiem prawa autorskie przypisują sobie wszystkie bliskowschodnie nacje. Skoro udało nam się mniej więcej nakreślić miejsce, gdzie ktoś mądry stworzył pastę z cieciorki, możemy przejść do enigmatycznej nazwy tej potrawy. Hummus oznacza w języku arabskim... ciecierzycę. Ziarna tej rośliny były przez wiele wieków przedmiotem kultu - zarówno na terenie Lewantu, jak i w Indiach.

Legend na temat hummusu jest cała masa. Najsłynniejsza z nich głosi, że pierwszy hummus wykonano w trakcie wojen krzyżowych w XII w. na życzenie samego Salah ad-Dina (znanego nam z podręczników do historii jako Saladyn).

Na koniec jeszcze kilka informacji na temat właściwości odżywczych tej bliskowschodniej przystawki. Tak, jest wysokokaloryczna. Natomiast hummus jest również bogatym źródłem żelaza, witaminy C i B6 oraz kwasu foliowego. Sądzę również, że wystarczającym usprawiedliwieniem jego kaloryczności jest także fakt, że zawiera on dużo białka, błonnika i potasu.

Skoro przedstawiłam Wam - mniej lub bardziej - zdawkową wiedzę na temat hummusu, możemy przejść do gotowania. Wyposażcie się w mocny blender, bowiem przemielenie ziaren ciecierzycy wymaga zaangażowania prawdziwego twardziela!

Hummus z granatem

To najprostsza z wersji hummusu, którą prezentujemy dzisiaj w naszej wirtualnej kuchni.

Hummus z granatem

Zrobimy go w najprostszej postaci. Choć jeśli jesteś nadgorliwy, możesz dołożyć seler naciowy i cukinię. Dobra, przejdźmy do meritum. Na marginesie - podaję przepis na hummus dla 5 chłopa.

Oto lista Twoich zakupów:

  • 2,5 szklanki ciecierzycy (może być z puszki)
  • 6 łyżek pasty tahini
  • 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżka kuminu
  • oliwa z oliwek
  • słodka papryka
  • natka pietruszki
  • granat

Trochę tego jest, ale gwarantuję Ci, że hummus wart jest wszelkich poświęceń. Najlepiej jest kupić hummus w puszce. No, chyba, że jesteś masochistycznie cierpliwy i wytrzymasz 24 godziny namaczania wysuszonych ziaren ciecierzycy.

Na początku osusz ziarna. Co prawda ortodoksyjni mistrzowie hummusu gotują je przez 3 godziny w garnku na małym ogniu, ale jak już ustaliliśmy jesteśmy na to zbyt leniwi. Wrzucamy ziarna do blendera i miksujemy, starając się nie spalić urządzenia. Następnie dodajemy sok z cytryny, obrany czosnek, sól, pastę tahini, 4 łyżki oliwy z oliwek i kumin. Miksujemy tak długo, aż uzyskamy gładką konsystencję.

Przed podaniem, polewamy hummus oliwą z oliwek i posypujemy słodką papryką, natką pietruszki oraz ziarnami granatu.

Msabbaha

Zaczynamy wkraczać w prawdziwe czeluści pasty z ciecierzycy. Pojawiamy się bowiem na terenie z tabliczką Tylko dla koneserów. Msabbaha to bliskowschodnia wariacja na temat hummusu na ciepło. Przepis przewiduje porcję na 6 chłopa.

Msabbaha

Tym razem będziesz potrzebował:

  • 2 szklanek ugotowanej, ciepłej ciecierzycy
  • wody z gotowanej ciecierzycy
  • 2 szklanek gotowego hummusu (przepis powyżej, oczywiście - bez granatu)
  • 1 szklanek pasty tahini
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • oliwy z oliwek
  • kuminu
  • słodkiej papryki

W dużej misce umieść ciepłe ziarna ciecierzycy, hummus, jogurt oraz pastę tahini, a następnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki łyżką. Niczego przypadkiem nie miksuj! Jeśli uwierzyłeś w to, że ciepła woda z ciecierzycy będzie przydatna - punkt dla Ciebie. Dodaj wodę do wszystkich składników i mieszaj.

Każdy ma jakieś sadystyczne skłonności, postaraj się jednak nie znęcać nad ziarnami ciecierzycy i oszczędź je. Dlaczego? Nie wiem, ale tak podają w przepisie. Msabbahę podawaj z oliwą z oliwek oraz posyp kuminem i słodką papryką.

Baba Gannoush

Na chwilę odstawimy ciecierzycę, by oddać hołd gruszce miłości, a konkretniej - bakłażanowi. Bo baba gannoush to po prostu pasta z bakłażana. Tym razem porcja również uwzględnia 6 chłopa.

Baba Gannoush

Zanim zaczniesz nerwowo krzątać się po kuchni, ustaw piekarnik na 190°C i czekaj, aż to cholerstwo się nagrzeje. W tym czasie możesz udać się na zakupy.

Potrzebujesz:

  • 1 średniej wielkości bakłażana
  • 1/4 szklanki pasty tahini
  • 3 ząbków czosnku
  • 1/5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • natki pietruszki
  • kuminu
  • soli
  • pieprzu
  • świeżych liści mięty

Zanim umieścisz bakłażan w piekarniku, natnij jego skórkę w kilku miejscach. Wstaw go na 15-20 minut. Po tym czasie skórka powinna schodzić prawie tak łatwo jak w przypadku bardzo dojrzałego awokado. Zapewne zauważyłeś, że z warzywa leje się woda. Tak, musisz ją wycisnąć.

Teraz pokrój osuszony bakłażan w kostki. Wrzuć warzywo do blendera oraz dodaj pastę tahini, czosnek, kumin, sok z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Miksuj tak długo, aż Twój blender zacznie dymić. Na koniec polej baba gannoush oliwą z oliwek oraz dodaj kilka listków świeżej mięty.

Mahluta

Choć dla wielu mahluta to zupa, dziennik Haaretz uznał, że można w ten sposób nazwać także kolejną pastę z ciecierzycy. W tym przypadku mamy do czynienia z aż potrójną przyjemnością dla naszego podniebienia. Tym razem porcja romantyczna - jedynie dla dwóch chłopów.

Przygotuj:

  • 2 szklanki hummusu
  • 1 szklankę obranego z łupiny bobu
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 łyżeczkę czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczkę kuminu
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • sól

Umieść bób, wodę, oliwę z oliwek, czarny pieprz i kumin w małym garnku. Zakryj garnek pokrywą i gotuj przez około godzinę na małym ogniu. Pragnę zwrócić Twoją uwagę na kumin, który dodajemy do bobu. Jak wiadomo strączek ten jest dość ciężkostrawny. Natomiast kumin pomoże Ci w sposób bezbolesny dla otoczenia przetrawić te dość trudne dla jelit ziarna.

Wyłóż hummus do głębokiego naczynia, dodaj bób oraz pokrojone w plastry jajka. Całość posyp solą i kuminem, a także dodaj oliwy z oliwek.

comments powered by Disqus