Jak pozbyć się czosnkowego oddechu?

Naturalny antybiotyk, kompan każdego obiadu, bez niego kiełbasa już nigdy nie będzie taka sama - to jedne z wielu powodów, dla których sięgamy po czosnek. Mimo jego walorów smakowych i zdrowotnych, po zjedzeniu kilku ząbków czosnku nasz oddech wciąż nam przypomina o posiłku, który łapczywie zjedliśmy godzinę temu.

Czosnkowy oddech

(fot. Crispin Semmens, źródło)

Czosnkowy oddech jest kłopotliwy w niemal każdej sytuacji, gdy musimy się ruszyć z domu. Randka, obsługa klienta, ważne spotkanie z szefem, rozmowa o pracę czy negocjacje - żadna z tych sytuacji nie jest komfortowa dla amatorów naturalnego antybiotyku. Co więcej, oddech o zapachu czosnku potrafi się utrzymywać nawet przez całą dobę. Jak pogodzić miłość do tej przyprawy z oficjalnym spotkaniem?

Badania przeprowadzone w Ohio State University wskazały, że po ostro zaprawionym czosnkiem posiłku warto sięgnąć po świeże owoce i warzywa bogate w związki fenolowe, które niszczą tzw. halitozę czosnkową i neutralizują oddech. Przyspieszenie reakcji chemicznych wspomagają także obecne w nich proteiny, które działają na zasadzie enzymu zwalczającego nieprzyjemny zapach.

W porządku, ale które produkty mają takie właściwości? Naukowcy poddali testom bogatą w antyoksydanty zieloną herbatę, liście mięty, sok miętowy, sałatę lodową (surową i po obróbce termicznej) oraz jabłko (surowe, w postaci soku i pieczone).

W przedbiegach odpadła zielona herbata. Okazało się, że posiada ona innego rodzaju związki fenolowe, które okazały się bezskuteczne wobec czosnku. Soki oraz owoce i warzywa poddane obróbce termicznej zdały jedynie częściowo egzamin. Najskuteczniejszym wrogiem skutków ubocznych sięgania po naturalny antybiotyk okazały się surowe jabłko, sałata lodowa i liście mięty.

Czosnkowy oddech

Najwyraźniej wyciśnięty sok i wysoka temperatura spowalniały uwolnienie się związków fenolowych w nich zawartych.

Swoją drogą - dlaczego po zjedzeniu ząbka czosnku mamy nieświeży oddech? Okazuje się, że tuż po spożyciu uwalnia się tzw. allicyna, czyli związek bakteriobójczy o bardzo nieprzyjemnym zapachu. Najpierw przedostaje się on do żołądka i układu krążenia, by na koniec opuścić nasz organizm przez układ oddechowy.

Jakkolwiek niekomfortowa byłaby halitoza czosnkowa, pamiętajmy, że czosnek ma działanie antynowotworowe, zwalcza zatrucia pokarmowe, usuwa określone typy grzybów i bakterii, a także chroni nas przed przeziębieniami.

(źródło: www.health.com)

comments powered by Disqus