Juta - azjatycki sposób na zdrowie

Pierwsze skojarzenie? Najtańsze włókno ekologiczne. Nikt z nas nie przypuszczał, że juta warzywna to także naturalny lek, z którego dobrodziejstw korzystano już 6 tys. lat p.n.e. Juta warzywna znana jest również pod nazwą szpinaku egipskiego oraz ślazu żydowskiego. Choć ciężko ją znaleźć na półkach ze zdrową żywnością, warto zadać sobie trochę trudu. Nie bez kozery juta zajmuje dumne miejsce w godle Bangladeszu. Dlaczego?

Juta warzywna

(fot. Dinesh Valke, źródło)

Juta uchodzi za warzywo bogate w wiele witamin i mikroelementów m.in. wapń i żelazo, które chronią organizm przed wieloma chorobami. Dodatkowo jest niskokaloryczna, bo przecież to tylko liście.

W jaki sposób juta wykorzystywana jest na Dalekim Wschodzie? Przede wszystkim traktuje się ją jako środek dezynfekujący. Zawiera witaminę A, która nie tylko poprawia wzrok, ale także wzmacnia kondycję naszego układu odpornościowego. Działa również przeciwzapalnie.

Szpinak egipski to także bogate źródło witaminy B, która odpowiada przyspiesza przemianę materii, a także wpływa na intensyfikację wydzielania się hormonów.

Dodatkowo chroni organizm przed wolnymi rodnikami, co oznacza, że juta jest jednym z eliksirów młodości. Masz stresującą pracę? Juta pomoże Ci utrzymać w doskonałej formie Twoje skołatane nerwy.

Liście juty są doskonałym suplementem diety dla osób narażonych na anemię ze względu na fakt, że są bogatym źródłem żelaza. Po to dalekowschodnie warzywo powinny sięgać osoby, które zmagają się z chorobami neurodegeneracyjnymi (demencją, chorobą Alzheimera, stwardnieniem bocznym itd.). Juta wzmacnia bowiem nasze komórki nerwowe.

Jak podaje amerykańskie Ministerstwo Rolnictwa, 100 g liści juty zawiera aż 2 g białka, 6 g węglowodanów i około 3 g błonnika. Dodatkowo 219 g potasu oraz 7 mg sodu. No i najważniejsze - w 100 g liści znajduje się jedynie 100 kcal.

Zaleca się gotowanie juty bez używania oleju ( 45 kcal/1 łyżeczkę), ale więcej pomysłów na urozmaicenie dalekowschodnich liści przedstawimy niebawem w naszej wirtualnej restauracji. Także czekajcie z niecierpliwością.

comments powered by Disqus