Kaszotto z suszonymi pomidorami i kaparami

Kasza jaglana nie należy do najprostszych smaków. Albo się ją kocha, albo się jej unika jak diabeł święconej wody. Bez dwóch zdań - właściwości prawdziwie polskiej kaszy sprawiają, że mimo wstępnej awersji, spoglądasz na nią bardziej łaskawym okiem. Jak ugryźć jaglankę tak, by smakowała nawet najbardziej zagorzałym malkonetentom?

Kaszotto z suszonymi pomidorami i kaparami

Na wstępie zaznaczam, że czas wykonania poniższego dania to około 0,5 godziny, a większość czasu zajmuje gotowanie kaszy jaglanej. Porcja jest dość spora, także powinna Ci wystarczyć na 2-3 dni. Jeśli więc jesteś niedzielnym kucharzem, nie przepadasz za gotowaniem lub zwyczajnie nie masz na nie czasu, ten przepis stworzony jest właśnie dla Ciebie.

Czego potrzebujesz?

  • 1 szklanki kaszy jaglanej
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • około 10 kaparów
  • 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • 6 listków świeżej bazylii
  • 1 łyżkę miodu
  • liść laurowy
  • sól, pieprz

A konkretniej (swoją drogą na zdjęciach brakuje czosnku):

Kaszotto z suszonymi pomidorami i kaparami

Kaszę najpierw opłukujemy w zimnej wodzie i odsączamy ją.

Kaszotto z suszonymi pomidorami i kaparami

Następnie dodajemy do gotującej się wody, osolonej 1 łyżką soli. Do gotującej się kaszy dodajemy liść laurowy, który nada jej lekko gorzkawego aromatu. Gotujemy. Najlepiej krócej niż wskazano w instrukcji, bo inaczej kasza zamieni się w mamałygę. Pamiętaj również, żeby nie przesadzić z ilością wody!

Powinieneś osiągnąć mniej więcej taki efekt po:

Kaszotto z suszonymi pomidorami i kaparami

No dobra, kasza na zdjęciu jest lekko rozgotowana. Dlatego, mój drogi Czytelniku, uczulam Cię, abyś nie przesadził z nadmiarem wody. W czasie gotowania kaszy, pokrój w kostkę suszone pomidory oraz posiekaj bazylię. Gdy już skończysz, możesz spokojnie wrócić do lektury portali plotkarskich i głupawych postów w internetach.

Ok, ostatnia faza gotowania. Posiekaj czosnek i podsmaż go w woku na oliwie z suszonych pomidorów. Następnie wrzuć pokrojone suszone pomidory i kaszę. Wymieszaj je ze sobą i dodaj 1 łyżkę miodu. Spróbuj, jak smakuje. To nie boli, a czasem kaszotto trzeba dosolić. Nie zapominaj również o szczypcie pieprzu. Na sam koniec wrzuć kapary. Wymieszaj wszystkie składniki.

Przed podaniem posyp kaszotto posiekaną bazylią. Kiedy już skończysz, pociesz się świadomością, że w ciągu zaledwie 30 minut zrobiłeś obiad na kilka dni (o ile z nikim się nie podzielisz). I to w dodatku zdrowy obiad.

comments powered by Disqus