Kulinarna Japonia to więcej niż sushi

Wprowadzając się na novastreet, chciałbym przenieść element, który powinien się znajdować na każdej szanującej się ulicy - miejsce ze smacznym jedzeniem. Ponieważ zawodowo jestem związany z kuchnią japońską, postanowiłem na początek przynajmniej w małym stopniu przybliżyć Wam bogactwo kulinarne Kraju Kwitnącej Wiśni.

Z czym głównie kojarzy się nam kuchnia japońska - oczywiście, pod warunkiem, że nie wrzucamy jej do jednego koszyka z chińszczyzną? Prawdopodobnie z sushi. Być może zagorzali fani anime czy mangi będą wiedzieli, czym jest ramen. Na szczęście - przede wszystkim Japończyków - na ulicach Tokyo, Kyoto czy innych miast znajdziesz mnóstwo nowych smaków, które oferują lokalne jadłodajnie. W takim razie ruszamy w kulinarną podróż po Japonii.

Tempura

Zacznijmy od tego, czym jest tempura. Jest to rodzaj panierki/ciasta, w którym możemy usmażyć właściwie wszystko, czego dusza pragnie - nawet lody. Najpopularniejsze i najefektowniejsze dania z tempury to smażone w niej warzywa i owoce morza oraz ryby ułożone w imponującą górkę.

Tempura

Taki sposób smażenia jest również wykorzystywany w innych dziedzinach kuchni japońskiej. Miłośnicy sushi na pewno nieraz się z nim spotkali, ale oprócz suszaków możemy odnaleźć tempurę w kompozycjach najróżniejszych bulionów oraz makaronów, o których też warto wiedzieć kilka ciekawostek.

Soba i udon

Dwa słowa o sobie? Makaron gryczany. Tak pokrótce możemy opisać jeden z najpopularniejszych japońskich makaronów. Jaką rolę pełni soba w kuchni japońskiej? Z jednej strony jest wyrazistym dodatkiem do różnego rodzaju zup i bulionów. Natomiast na talerzu pojawia się jako pan i władca, gdy podawany jest na ciepło - kake soba lub na zimno - zare soba z różnymi sosami i warzywami.

Soba

Co można powiedzieć o udonie? Z pewnością na tle innych makaronów wyróżnia go grubość. Udon jest makaronem typowo pszennym. Często używa się go w połączeniu z bulionami, ale Japończycy jedzą go z różnego rodzaju sosami. Jedną z najpopularniejszych potraw z grubym pszennym makaronem jest yaki-udon, czyli makaron z ostrym sosem, kurczakiem oraz warzywami.

Yaki-udon

Ramen

To zupa na bazie bulionu wieprzowego z dodatkiem mięsa, warzyw oraz jajka. Dodatkiem do ramen jest makaron, który do złudzenia przypomina noodle z zupek chińskich. Nic w tym dziwnego. To właśnie ramen stał się inspiracją do stworzenia tego rodzaju błyskawicznych tworów. Tak naprawdę ta zupa jest wynalazkiem chińskim, który przywędrował do Kraju Kwitnącej Wiśni mniej więcej w XIX w. Jednak dopiero po II wojnie światowej zupa ramen zyskała na popularności. Możemy spotkać różne jej odmiany w zależności od bazy smakowej, która została dodana do wywaru wołowego. Osobiście spotkałem się również z wersją wegańską, której walory smakowe w niczym nie ustępowały mięsnym propozycjom tej potrawy.

Ramen

Teppanyaki

Na koniec chciałbym Wam przedstawić najbardziej efektowny element kuchni japońskiej - teppanyaki. Nazwa pochodzi od połączenia słów teppan (stół) oraz yaki (smażyć). Jest to sztuka gotowania połączona z show, podczas którego na oczach wszystkich biesiadników kucharz przygotowuje dania na rozgrzanym do 700°C stole. Podczas gotowania mistrz teppana - oprócz umiejętności czysto kulinarnych - demonstruje zgromadzonym swoje niezwykle rozwinięte zdolności manualne, dzieki którym w efektowny sposób podrzuca zarówno jedzenie, jak i sprzęt, który służy mu do przygotowania potrawy. Wydaje mi się, że w tym wypadku pisanie jest zbędne. A zresztą - zobaczcie sami:

To tylko niektóre elementy kuchni japońskiej, które dziś Wam przedstawiłem. Z premedytacją nie napisałem nic o sushi. Dlaczego? Po pierwsze - sushi nie jest już dla nikogo czarną magią. Po drugie - mam wrażenie, że wciąż wielu miłośników ryb i owoców morza tylko mniej więcej orientuje się w temacie sushi. Dlatego też w osobnym artykule będę chciał raz na zawsze obalić wszelkie mity związane najpopularniejszą potrawą japońską. Mam nadzieję, że udało mi się Wam pokazać, że kuchnia japońska to nie tylko sushi i trudna sztuka jedzenia pałeczkami.

Marcin Tomczyk dla novastreet

comments powered by Disqus